TypesForme

Types Heading

Ceramic Types

The ArchAIDE knowledge-base is a collection of search and retrieval tools that allows accessing the project reference database for types, decorations and stamps. Up to now, the knowledge-base contains types related to Terra Sigillata Italica, Hispanica, South Gaulish, and Roman Amphorae. 
Inserting a simple keyword in the search browser allows searching in all the text fields that describe each type. Clicking on the “Advanced” button, a complete form appears allowing to filter the results by all the relevant features of the specific entity. Clicking on the results allows complete access to all the information stored about a single type: description, chronology, origins and occurs, images, 3D models, references, equivalences.

ArchAIDE Types

Fornaciari Ba 1.4

Maiolica di Montelupo
I recipienti del tipo Ba 1 sono aperti, di piccole e medie dimensioni con tesa piana o leggermente confluente ad orlo arrotondato, corpo a calotta emisferica e piede a disco più o meno rilevato. Il campione disponibile, tra manufatti editi ed inediti, è di una settantina di pezzi. Il tipo B 1.4 è Un esemplare da Ripafratta (PI), più alto e profondo del precedente, con ampia tesa e piede pronunciato ha R = 1,69 ed “i” = 0. Il diametro massimo è di 18,6 cm. E’ decorato con la foglia di prezzemolo (gen. 13). Sulla base del decoro si data agli anni 1480-1490. More »
  • Data Min: 1480 - Data Max: 1490
  • Forme:
    • bowl
    • dish
  • Periodo: Sulla base del decoro si data agli anni 1480-1490. More »
  • Funzione primaria: Food Preparation & Consumption
image

Origin & occorrenze

Italy - Tuscany Region

Depiction

Clicca qui per vedere le info.

Media type: Drawing

Tipi equivalenti & commenti

Equivalenze definite in Fornaciari Ba 1.4

Nessuna diretta equivalenza

Equivalenze definite in altri tipi

Nessuna indiretta equivalenza

Decorazioni & Stampe

Decorazioni definite in Fornaciari Ba 1.4
Genere 13. Foglia di prezzemolo
Stampe definite in Fornaciari Ba 1.4

Nessuna stampa definita

Referenze

Fornaciari A. 2016, La sostanza delle Forme: morfologia e cronotpilogia della Maiolica di Montelupo Fiorentino. Firenze: Insegna del Giglio